Kenneth Falck's Blog

iPhone-esituntumaa iPod touchilla

Posted on 2007-10-09 by Kenneth Falck

blogimg/blog_243.jpg

Kuten Facebookin status-rivillä jo kovasti mainostelin, sain oman ensituntumani iPhone-tyyliseen käyttöliittymään kun iPod touch saapui töihin perjantaina. Kyseinen laitehan näyttää siis suunnilleen samalta kuin iPhone, ja siinä on vastaava Safari-selain, vaikka puhelintoiminnot puuttuvatkin.

Ja se on hieno! Apple on ihan oikeasti osannut toteuttaa kosketusnäytön oikein. Eli tietenkin täysin eri tavalla kuin Microsoft ja Nokia omissa yritelmissään.

Oleellisin ero on mielestäni siinä, että iPod touch on täsmälleen sen kokoinen, että sitä voi käyttää yhden käden peukalolla. Ei siis pakotettua "kännykkä vasempaan käteen ja kynä oikeaan käteen" -otetta, vaan perusasiat voi tehdä yhdellä kädellä. Laitteen fyysinen koko on aivan oleellinen tekijä: jos otat esimerkiksi perinteisen Pocket PC:n tai Nokia 7710:n käteen, niin et millään yletä peukalolla koko näytön alueelle.

Toinen pointsi on se, että iPod touch reagoi sormeiluun aina ja välittömästi. Kun on esimerkiksi skrollannut webbisivun alareunaan asti (ja skrollailu on kivaa!), ja yrittää siirtyä vielä alaspäin, niin näyttö pompsahtaa kivasti kertoen, että alemmas ei pääse, mutta huomasin kyllä, että yritit. Lopputuloksena on vankka tunne, että käyttäjä kontrolloi laitetta, eikä toisin päin.

Tein myös ensimmäisiä kokeiluja iPhone/iPod touch -optimoidun webbisaitin kehittämisessä. Muutamalla JavaScript-jipolla saa aikaan "aidon" iPhonemaisen kokemuksen. Eli lähinnä määrittelemällä meta viewport-tagilla näytön skaalautuvuuden sopivaksi, poistamalla url-työkalupalkin window.scrollTo-metodilla, sekä tunnistamalla laitteen pysty/vaakatasomoodin ja näyttämällä sisällön sen mukaisesti optimoidusti. Muilta osin homma vaikuttaisi olevan aika perus-HTML:ää.

Olen tosissaan innoissani siitä, miten iPhone tulee muuttamaan mobiilien web-palveluiden suosiota ja toimivuutta kännyköissä. Samalla tietysti harmittaa Applen lukituspolitiikka, josta jo avauduin kolumnissakin. Worst-case-skenaario Suomen kannalta on se, että iPhonea ei saada tänne moneen vuoteen, kun kytkykauppakaan ei onnistu ilman 3G:tä. Saattaa joutua matkustamaan UK:hon marraskuussa ostamaan O2:n liittymän bundlatulla iPhonella...