Kenneth Falck's Blog

Windows Safari ja iPhone-sovellukset

Posted on 2007-06-25 by Kenneth Falck

blogimg/blog_222.jpg

Uusimmassa Diggnation-jaksossa pohdiskellaan Safarin Windows-version käyttötarkoitusta, ja pojat näyttävät tulevan samaan lopputulokseen mihin itsekin uskon: Applen oleellinen tarkoitus Safarille Windowsissa on mahdollistaa web 2.0 -sovellusten kehitys iPhonelle. Applehan ei ole julkaissut mitään SDK:ta iPhonelle, eikä aio sallia sovellusten kehittämistä kooditasolla, vaan kaikki on tarkoitus tehdä HTML:llä ja AJAXilla.

Itse uskon tähän kehityssuuntaan. C++- ja Java-sovellusten kehittäminen kännyköille on tosi raskasta monissa tapauksissa, joissa HTML riittäisi ihan hyvin. Olen melko vakuuttunut, että esimerkiksi JSR-rajapinnat puhelimen kontaktiluettelon, paikannuksen ym. toimintojen käsittelyyn tulevat jossain vaiheessa käytettäviksi myös JavaScriptistä.

AJAX on sinänsä aivan oleellinen teknologia HTML-sovellusten kehittämisessä kännyköihin, sillä GPRS- ja HSDPA-verkkojen roundtrip delay on edelleen käsittämättömän pitkä -- suunnilleen sekunti. Sovellukset täytyy koodata siten, että ne koostuvat vain yhdestä HTML-sivusta, joka pystyy pyörittämään käyttöliittymää paikallisesti ilman viiveitä ja ruudun tyhjenemistä uutta sivua ladatessa.

Toinen kriittinen juttu, joka mainitaan Diggnationissakin, on bookmarkkien tekeminen suoraan puhelimen päävalikkoon. Web-sovellukset eivät tule toimimaan kunnolla, jos selain pitää aina käynnistää manuaalisesti ja etsiä bookmark-valikosta oikea linkki. Web-sovellusten täytyy olla samanarvoisia kuin muidenkin puhelimeen asennettujen sovellusten.

Luulen muuten myös, että nyt aletaan vihdoinkin lähestyä aikaa, jossa kännykät ovat oikeasti jatkuvasti yhteydessä Internetiin. Nykyinen HSDPA-sukupolvikin perustuu edelleen kummalliseen "dialup"-yhteyksien availuun manuaalisesti. Tämä idioottimaisuus pitäisi saada pois ja päästä siihen vaiheeseen, että web-sovellusten avaaminen kännykässä ei vaadi mitään erityistä yhteyksien luomista.