Kenneth Falck's Blog

Eduskuntavaalit ja vanha vaalitapa

Posted on 2007-03-19 by Kenneth Falck

Tulipa sitten äänestettyä. Oma ehdokas ei päässyt läpi täältä Helsingistä (ei ollut mikään yllätys, laskinkin antavani ääneni puolueelle), mutta Kasvi pääsi jälleen Uudeltamaalta, onnittelut hänelle siitä ;-) Hyvä mies ja hyvä puolue. Toivon vain Vihreiltä realismia energiapolitiikassa tulevalla kaudella.

Jälleen kerran olisin mielellään äänestänyt tiettyjä henkilöitä joko eri vaalipiireistä tai eri puolueista, mutta tämä suhteellinen ja alueellinen vaalitapamme estää sen. Ei minulla tosin parempaakaan mallia ole tarjolla, mutta vaalipiirit alkavat kyllä tuntua todella vanhanaikaisilta tässä globalisoituvassa maailmassa.

Mielellään olisin myös antanut muutamia "veto"-ääniä estääkseni tiettyjen viime kaudella tietoyhteiskuntaa terrorisoineiden ministerien pääsyn eduskuntaan. Suhteellisesta vaalitavastamme puuttuu miinusäänien antaminen. Jos niitä voisi antaa, voisi masinoida kokoon riittävän ison porukan, joka haluaisi päästä eroon jostakin selvästi vaarallisesta ehdokkaasta.

Muutenkin tuo masinointi on vaikeaa vaaleissa, kun maantieteelliset vaalipiirit rikkovat karkeasti kaikki netissä syntyvät yhteiset suuntaukset. Pitäisi melkein olla yksi "virtuaalinen" vaalipiiri, jonka puitteissa kuka tahansa Suomalainen voisi halutessaan äänestää, ja jossa nettiyhteisöjen johtohahmot voisivat nousta ehdokkaiksi.