Kenneth Falck's Blog

Vistan ja Mac OS X:n ero

Posted on 2007-02-28 by Kenneth Falck

blogimg/blog_198.jpg

Microsoftilla ja Applella on mielenkiintoinen ero suhtautumisessaan käyttöjärjestelmäpäivityksiin. Microsoft lähtee aina siitä, että kun uusi käyttisversio asennetaan, niin sen täytyy olla vähän "epämukava". Käyttäjän pitää omaksua uusia, vieraan tuntuisia muutoksia käyttöliittymään, ja uskoa että ne parantavat käytettävyyttä. Tottumiseen voi mennä viikkokausia, eikä siltikään ole vielä ihan varma olo, onko käytettävyys oikeasti parantunut, mutta siihen täytyy vain uskoa.

Applella taas asia on juuri päin vastoin. Kun käyttispäivitys tulee, sen koko idea on siinä, että käyttäjä kokee heti saavansa jotain vastinetta rahalleen. Vanhoja paradigmoja ei hylätä, ei ainakaan siten, että käyttäjä jäisi tyhjän päälle roikkumaan ja olisi sormi suussa uusien käyttöliittymäkonseptien edessä. ("Mihin kaikki valikot katosivat?") Apple pyrkii siis aina enemmän evoluutioon kuin revoluutioon ja käyttäjän miellyttämiseen eikä ärsyttämiseen.

Sama ero ylimielisyydessä on nähtävissä softakehityspuolella. Kun asennat Vistan, voit olla varma, että puolet softista ei toimi täydellisesti. Microsoft on vain päättänyt, että meidän käyttöjärjestelmä toimii nyt tästä lähin näin: korjatkaa omat virityksenne sen mukaan. Yllättäen suuri osa softakehittäjistä ei ole saanut tuotteistaan aikaiseksi Vista-yhteensopivaa versiota, tai ainakaan sellaista, jossa ei joku pieni asia menisi pieleen.

Applekin on joutunut tekemään vastaavia muutoksia, mutta se on tehnyt niistä suorastaan brändikysymyksiä. Esimerkiksi siirryttäessä PowerPC-suorittimista Inteleihin asiasta tehtiin iso juttu. Yksikään kehittäjä ei voinut välttyä Steve Jobsin viestiltä: päivitä softasi ajan tasalle, Intel-Macit tulevat pian. Ja tietenkin Apple tarjosi myös päivitetyt kehitystyökalut, joilla softat pystyi periaatteessa vain kääntämään uudelleen Universal-alustalle (yhdistetty PowerPC+Intel-tuki).

Kun menen Microsoftin MSDN-kehittäjäsaitille, mitä siellä pitäisi tulla kissan kokoisin kirjaimin vastaan? No tietenkin: NÄIN PÄIVITÄT SOFTASI TOIMIMAAN VISTASSA. Vaan eipä toki, siellä tarjotaan jotain täysin asiaan liittymätöntä sekavaa höpötystä open sourcesta, norjaksi käännettyä MSDN-dokumentaatiota, pluginien kehitystä PowerPointtiin. Ei niin minkäänlaista artikkelia Vistasta.

Mikä ihme sitä firmaa vaivaa?