Kenneth Falck's Blog

Pikavaihto Vistan ja XP:n välillä

Posted on 2007-02-25 by Kenneth Falck

Boottaan nykyään usein koneita Vistan ja Windows XP:n välillä, ja joskus on hermostuttavaa odotella BIOSin latautumista vaihtaakseen käynnistettävää käyttöjärjestelmää oikeassa kohdassa. Asia hoituu helpommin, kun tekee työpöydälle pikakuvakkeen, joka vaihtaa ensin oletuskäyttöjärjestelmän ja boottaa sitten sinne.

Vista ei käytä enää boot.ini-tiedostoa. Sen sijaan käyttöjärjestelmävalinta tallennetaan nykyään BCD:hen (Boot Configuration Data). Sitä voi editoida BCDEDIT.EXE -komennolla, joka löytyy Vista-partition \Windows\system32-hakemistosta. BCDEDIT toimii myös Windows XP:n alta ajettuna, joten on helppo tehdä muutama batch-tiedosto, joilla pääsee aina boottaamaan toisesta käyttöjärjestelmästä toiseen:

bootvista.bat: (HUOM: Oikea GUID pitää katsoa itse bcdedit-komennolla)

@echo off
F:\windows\system32\bcdedit /default {05f5b41a-8856-d1b1d743c2e6}
shutdown -r -t 0

bootxp.bat:

@echo off
C:\windows\system32\bcdedit /default {ntldr}
shutdown -r -t 0

Vistassahan tämä batch-tiedosto pitää tietysti ajaa Run As Administrator -oikeuksilla, jotka voi määritellä shortcuttiin. Ja sitten aina sanoa UAC:lle, että Allow... Niinpä niin, mutta se toimii kuitenkin.