Kenneth Falck's Blog

Internet-tablettien idea

Posted on 2007-02-20 by Kenneth Falck

blogimg/blog_194.jpg

Osui silmiin kiintoisa keskustelu siitä, miksei Nokia N800:n ja 770:n kaltaisissa Internet-tableteissa ole kovinkaan paljon sisäänrakennettuja sovelluksia. Tämä vaikuttaisi nimittäin olevan tietoinen valinta, sillä tablettien ideana onkin viedä sovellukset mahdollisimman pitkälti nettiin ja käyttää niitä selaimella.

Minusta idea on validi, joskin olen vähän skeptinen käytännön toimivuudesta. Selaimen pitää olla todella stabiili ja ketterä, jotta sitä viitsii käyttää kalenterina. Ja tietysti kalenterin käyttöliittymän täytyy olla hyvä. Esimerkiksi Exchange-palvelimen Outlook Web Access on aika onneton Firefoxilla, kännykällä tai N800:lla käytettynä.

Gmailin kalenteri (ja sähköposti) taas toimivat miellyttävän universaalisti samalla tavalla sekä tietokoneen että N800:n ruudulla, mutta Googlen AJAX-koodi vaikuttaa olevan hieman raskasta purtavaa tabletille. Kalenterinäkymän renderöinti kestää kymmenisen sekuntia, mikä on ihan liikaa, kun odotusarvo on noin sekunti.

Toinen ongelmahan on sitten se, että Internet-tableteista puuttuu always-on-Internet-yhteys -- netti pitää matkan päällä erikseen avata Bluetoothilla kännykän kautta. Olen vähän taipuvainen ajattelemaan, että kalenterin kaltaisen kriittisen toiminnon pitäisi kuitenkin olla aina saatavilla. Oikeastaan tableteissa pitäisikin olla jatkuva HSDPA-yhteys, niin ettei nettiä tarvitsisi enää pohtia. Niin ja HDSPA:sta se roundtrip-viive pitäisi saada vielä alle 100ms luokkaan.