Kenneth Falck's Blog

Miksi Symbian on huono

Posted on 2007-02-09 by Kenneth Falck

Tämä artikkeli on mainio yhteenveto kaikista niistä Symbianin ongelmista, jotka tekevät siitä erittäin tuskallisen ja työlään käyttöjärjestelmän sovelluskehityksen kannalta. Artikkelissa on lueteltu kaikki ne Symbianin ärsyttävät "ominaisuudet":

  • Epästandardit C++ exceptionit (leave ja manuaalinen cleanup stack)
  • Äärettömän hankala merkkijonojen käsittely (descriptorit)
  • Monimutkainen säikeistys (active objectit)
  • Huonot SDK:t (oma joka sukupolvelle, eivät pysy ajan tasalla, riippuvaisia vanhoista 3rd party -sovelluksista)
  • Symbian Signed -tietoturva (pakollinen testaus/allekirjoitus)

Olen henkilökohtaisesti törmännyt kaikkiin näistä asioista monesti, ja joka kerta ne hankaloittavat työskentelyä. Lähes mikä tahansa projekti kannattaa aina mieluummin tehdä J2ME-Javalla, jos se vain on teknisesti mahdollista. Jatkossa tosin kiinnostaa kasvavassa määrin myös puhelinten webbiselaimen hyödyntäminen, sillä S60 3rd Edition FP1:ssä alkaa olla jo ihan oikeaa tukea "Web 2.0" -ominaisuuksille

Toivottavinta tietysti olisi, että Nokia saisi 770- ja N800-tablettien Linux-käyttöjärjestelmän joskus käyttöön myös puhelimiin. Tähän mennessä kokemukset itse tableteista ovat tosin masentavia. 770:llä ei voi tehdä paljon mitään, N800:ssa sentään aukeaa esimerkiksi YouTube, mutta videot pyörivät noin 1fps nopeudella. Nokialla tuntuu olevan taipumusta kehittää hienoja laitekonsepteja, jotka kaatuvat järjettömään tinkimiseen prosessorin tehossa ja muistin määrässä (vrt. esim. E70, joka ei jaksa avata monia tavallisia webbisivuja).