Kenneth Falck's Blog

Vista ja ensimmäinen Gadget

Posted on 2006-12-13 by Kenneth Falck

blogimg/blog_176.jpg

Olen nyt käyttänyt Vistan final-versiota (MSDN) joitakin päiviä, ja se tuntuu aiempaa stabiilimmalta. Suurin parannus lienee ATIn näyttöajureissa, sillä WoW ei ole kaatunut vielä kertaakaan (kop kop). Käyttöliittymän kommervenkkeihin alkaa jo hiljalleen tottua, joskin Start Menun jouduinkin kääntämään edelleen Classic-asentoon. En kerta kaikkiaan löydä uudesta Start Menusta haluamiani ohjelmia. Tämä on tosin tuttua jo Windows XP:stä.

Ajuripuolella on tapahtunut muutenkin kehitystä, sillä Vistan final-versio tunnisti nyt kaikki laitteeni kyselemättä mitään. Esimerkiksi SATA RAID -ohjain ja Hercules DJ Console aiheuttivat ennen ongelmia, mutta nyt kaikki levyt näkyvät ja ääni kuuluu.

Tänään tuli myös tehtyä ensimmäinen oma Gadget pyörimään Vistan Sidebariin. Kyseessä on siis se Mac OS X:stä melko häpeilemättä plagioitu toiminto, jolla Vistan oikeassa laidassa näkyvään Sidebariin voidaan rakennella pieniä "gadgetteja". Ne leijuvat näkyviin muiden sovellusten päälle kun Sidebar aktivoidaan painamalla esimerkiksi Windows-Spacea, ja leijuvat sitten taas piiloon, kun klikkaa jotain muuta ikkunaa. (IMHO Mac OS X toimii tässä paljon kätevämmin, sillä siinä Dashboardin ja Widgetit saa esiin myös mouse gesturella, eli heilauttamalla hiiren oikeaan alakulmaan.)

No kuitenkin, Vistan Gadgetit ovat yksinkertaisia HTML-sivuja, joihin on liitetty lisäksi manifesti (gadget.xml) ja ikonitiedosto (.png). Niitä voi siis koodailla itse vaikkapa Notepadilla. Itse noudatin tätä tutorialia, jossa XML-manifestin syntaksi on ajan tasalla. Joissain vanhemmissa netistä löytyvissä ohjeissa se on väärin. Hetken aikaa kyseistä ongelmaa pähkäiltyäni sainkin homman pelittämään, ja nyt voin ohjailla kodin X10-valaistustani suoraan Vistan Sidebarista, kuten olen aiemmin jo Maccipuolella tehnytkin Dashboardista.

Gadgettien yksinkertaisuus ja avoimuus on sinänsä yllättävää, sillä ne ovat tosiaan vain XML:ää ja HTML:ää, jotka paketoidaan .zip-tiedostoksi, jolle annetaan pääte .gadget. Sen jälkeen oma Gadget on valmis jaeltavaksi vaikka muillekin. PAITSI ETTÄ, kun asentaa kyseisen .zipin, Vista varoittaa ikävän näköisesti, että sovellus on tuntemattomalta toimittajalta, eikä siihen ehkä kannattaisi luottaa. Tietenkin Gadget pitää paketoida Microsoftin omaan CAB-formaattiin ja allekirjoittaa Microsoftin omilla työkaluilla, jos tällaiset varoitukset haluaa pois. Niinpä niin.