Kenneth Falck's Blog

Firefox 2.0 pesee IE7:n

Posted on 2006-10-25 by Kenneth Falck

blogimg/blog_169.jpg

Tulipa päivitettyä pari PC:tä ja yksi PowerBook käyttämään Firefox 2.0:aa, kun se kerran nyt julkaistiin. Olen päivittänyt myös muutaman PC:n IE7:aan, joten tuli heti vertailtua käyttökokemuksia.

Firefoxin päivitys on suorastaan nautinto IE:hen verrattuna. Siinä missä IE7:n installeri lataili epämääräisiä päivityksiä netistä ties kuinka pitkään ja vaati vielä buuttaamaan koneen asennuksen jälkeen, Firefox 2.0 latautui ja asentui alle minuutissa aivan normaalisti vanhan version päälle ja oli heti käyttövalmis. Miksi asioista pitäisikään tehdä sen monimutkaisempia.

Ensimmäinen silmiinpistävä asia FF2:ssa ovat tietysti tabit. Sulje-nappi on siirtynyt Safarin tapaan erilliseksi jokaiseen tabiin, mikä vaatii hieman totuttelua, jos on tottunut sulkemaan tusinan verran tabeja klikkailemalla oikeassa laidassa ollutta painiketta. Nyt pitää oikea kohta etsiä aina hiirellä, mikä ei välttämättä ole niin käytettävää. Toisaalta linkkien avautuminen tabeihin uusien ikkunoiden sijasta on mainio parannus. Lukemattomat webbisaitit haluavat avata väkisin uusia ikkunoita, ja tämä ominaisuus tekee niistä siedettävämpiä. JavaScript-popupit tosin aukeavat edelleen omiksi ikkunoiksi.

FF2:ssa on liuta muitakin uusia ominaisuuksia, kuten spell checking. Siitä ei tosin ole paljon iloa, koska suomenkielistä sanakirjaa ei vielä löydy. Eiköhän se kuitenkin pian ilmesty.

Huomasin myös heti, että RSS-feedien käsittely on muuttunut Firefox 2:ssa aiempaa mukavammaksi. Kun feedin avaa selaimeen, tulee näkyviin raa'an XML:n sijasta siisti yhteenvetosivu, josta voi lisätä kyseisen feedin Live Bookmarkiksi tai vaikka Google Readeriin. Myös URL-kentässä oleva oranssi feed-painike johtaa nyt tähän näkymään, eli ei tarvitse enää katsoa sivujen HTML-lähdekoodia selvittääkseen RSS-feedien osoitteet.

Entä se IE7? Toistaiseksi en ole vielä törmännyt muuta kuin Firefoxista kopioituihin ominaisuuksiin. Ainoat Microsoftin itse kehittämät "parannukset" ovat menujen kadottaminen, mikä tekee IE:n käytöstä varsin hankalaa, sekä tietysti IE6:sta perityt tietoturva-aukot... Saa nähdä tottuuko menuttomuuteen Vistan myötä.