Kenneth Falck's Blog

Vista RC1 (build 5600)

Posted on 2006-10-06 by Kenneth Falck

blogimg/blog_168.jpg

Tuli vihdoin päivitettyä kotikoneeseen Vista RC1 eli tuorein Microsoftin julkaisema esiversio. Vieläkään ei ole ajureita emolevyni RAID-ohjaimelle ja SM Bussille (Asus P5ND2-SLI Deluxe), mutta äänet ja RADEON X850 sentään toimivat. Pitää vielä arpoa, uskaltaisiko asentaa puuttuville laitteille XP:n ajurit, vai meneekö koko levy sekaisin.

Vistassa tuntuisivat toimivan kaikki essentiaaliset työkalut, eli Firefox, Subversion, iTunes, Visual Studio 2005 ja World of Warcraft. Joten tätä voisi ehkä jo ruveta käyttämään täysipäiväisesti. Start Menu oli kyllä pakko taas muuttaa Classic-muotoon, vaikka yritinkin sinnitellä pitkään uuden hirvityksen kanssa siihen tottuakseni. Vanha on vain niin paljon toimivampi ja yksinkertaisempi.

En tahdo myöskään tottua siihen, että Vistassa kaikki menut ovat kadonneet. Explorerissa kaikki perinteisten valikkojen toiminnot on ripoteltu ympäriinsä erilaisten symbolien alle. Onko se nyt sitten käytettävää, kun kaikki pitää opiskella ja totutella uudelleen. Explorerin "Up" -painike on myös kadonnut, ja nyt pitää klikata hierarkista suoraan sitä kansiota, jonne haluaa. Tavallaan ihan jees, mutta vaikea tottua vuosien "Upin" rämppäämisen jälkeen.

Oheisessa kuvassakin näkyvä ikkunoiden selaus Windows-Tabilla on hieno ominaisuus. Myöskin Alt-Tabilla selaillessa näkyviin tulee ikonien sijasta ikkunoiden sisältö pienennettynä. Ainoa ongelma tässä konseptissa on se, että esimerkiksi minulla suurin osa ikkunoista näyttää pienennettynä valkoisilta neliöiltä. On tosi vaikea erottaa, mikä on mikäkin, kun taas ennen ikonit erottuivat selvästi.

Niin ja yksi aika rasittava ominaisuus ovat Vistan "tietoturvatarkistukset". Esimerkiksi iTunesia asentaessa se kyseli kymmenisen kertaa, että sallitaanko asennus, kyllä vai ei. Mitä hyötyä on A) pelkästä kyllä-napin painamisesta ja B) sen painamisesta 10 kertaa? Mac OS X kysyy tällaisissa tilanteissa admin-salasanaa varmistaakseen asennusoikeudet, ja tekee sen tasan kerran.

Kaiken kaikkiaan päivitän kyllä mielelläni kaikki PC:ni Vistaan heti kun mahdollista, ihan vaan koska se on hienon näköinen. XP:hen buuttaaminen tuntuu jo nyt arkaaiselta. Tämä on se juttu, jonka Microsoft on aina osannut.