Kenneth Falck's Blog

Kesällä luettua: Orwellin 1984

Posted on 2006-07-30 by Kenneth Falck

blogimg/blog_147.jpg

Luin kesäloman aikana ensimmäistä kertaa George Orwellin Nineteen Eighty-Fourin (1984). Kaikin puolin mainio kirja, jossa on samoissa kuorissa filosofiaa, poliittista satiiria ja pientä jännäriäkin rakkaustarinoineen.

Itseeni vetoaa ehkä eniten Orwellin pohdiskelu menneisyyden määrittelemisestä. Menneisyys on olemassa vain painetussa muodossa (tai nykyään sähköisessä), sekä ihmisten mielissä. Jos kaikkea painettua historiaa voidaan muokata jälkeenpäin - kuten kirjan jättimäinen Ministry of Truth -virkakoneisto tekee "korjaillessaan" vanhoja kirjoja, lehtiä ja raportteja - on suhteellisen helppoa saada ihmiset uskomaan minkälaiseen historiaan tahansa. Tätä tietysti hyödynnetään esimerkiksi uusien sotien aloittamisessa, kun entisestä liittolaisestakin voidaan tehdä tarvittaessa vihollinen.

Nykyään, 57 vuotta Orwellin kirjan julkaisemisen jälkeen, kun kaikki journalismi siirtyy hiljalleen Internetiin, on historian muokkaaminen vielä helpompaa. Lehdet ja niitä kontrolloivat tahot voivat helposti muokata uutisia ja artikkeleitaan jälkeenpäin. Näin tapahtuukin jo nykypäivänä: monet suuretkin lehdet tekevät "korjauksia" julkaisemiinsa juttuihin, ja alkuperäinen tieto katoaa lopullisesti. Paha häpeäpilkku modernissa journalismissa, johon pitäisi puuttua tavalla tai toisella.

No kuitenkin, 1984 kannattaa lukea ihan yleissivistyksenkin vuoksi. Se ei ole ollenkaan pölyttynyt tai pitkäpiimäinen vaikka klassikko onkin.