Kenneth Falck's Blog

YLEn äänitekstitys käy hermoille

Posted on 2006-07-11 by Kenneth Falck

YLE otti jokin aika sitten käyttöön vieraskielisissä ohjelmissaan äänitekstityksen. Se tarkoittaa, että puhesyntetisaattori lukee tekstityksen ääneen vaihtoehtoisella äänikanavalla. Kohderyhmää ovat ilmeisesti lähinnä sokeat ja lukutaidottomat television katsojat.

Ongelma on vain siinä, että monessa digiboksissa (ja esimerkiksi MythTV:ssä) äänitekstitys tulee kuuluviin oletuksena. Lukemattomat ihmiset joutuvat siis kuuntelemaan päivästä toiseen omituisen kuuloista robottiääntä, joka pilaa television katselun. Muutamat harvat osaavat ehkä vaihtaa digiboksistaan äänikanavaa, mutta loput todennäköisesti katsovat mieluummin jotain muuta kuin YLEn ohjelmia näiden teksitysten aikana.

Minusta tämä on tyypillinen esimerkki siitä, miten lähdetään liian aikaisin leikkimään teknisillä hienouksilla ja unohdetaan tosielämän käytettävyys. Varsinkin nyt, kun loputkin ihmisistä pitäisi saada vaihtamaan digi-tv:hen seuraavan 13 kuukauden aikana, pitäisi tällainen sekoilu jättää sikseen.

PS. Tämä ongelma tuli esiin kesämökillä, jossa meillä on käytössä Verkkokaupan Kansalaisboksi. Muuten kyseinen boksi toimii ihan hyvin ja 50 euron hinta ei tunnu missään, vaikka laite sattuisi hajoamaan kesän kosteudessa tai talven pakkasissa.