Kenneth Falck's Blog

PowerBookin näppistä korjaamassa

Posted on 2006-06-20 by Kenneth Falck

blogimg/blog_120.jpg

Kanniskelen työkoneenani Applen G4 12" PowerBookia melkein kaikkialle mukanani, ja se ottaa joskus kolhuja. Tänä aamuna tapahtui kuitenkin ihan odottamatonta: avatessani koneen ja sen kysyessä normaalisti salasanaani en pystynytkään kirjautumaan sisään. Näppäimistö ei reagoinut ollenkaan painalluksiin. Edes koneen käynnistäminen moneen kertaan uudelleen akun irrottamista myöten ei auttanut.

Nettiä ja Applen support-sivuja hetken selailtuani löysin muutaman ratkaisuehdotuksen. PRAM/NVRAM-muistin tyhjentäminen ei vielä auttanut, mutta yllättäen PMU-yksikön resetointi korjasi tilanteen. Kellonaika ja päivämäärä menivät nollille, mutta näppäimistökin rupesi sitten toimimaan.

PMU (Power Management Unit) on PowerBookin ja muiden Applen koneiden erilaisia virtatoimintoja kontrolloiva piiri emolevyllä. Nähtävästi se on joskus mahdollista saada tilaan, jossa erilaiset asiat lakkaavat toimimasta, kunnes se resetoidaan.