Kenneth Falck's Blog

Luettua: Snow Crash

Posted on 2006-04-10 by Kenneth Falck

blogimg/blog_102.jpg

Kesti pitkään lukea, mutta erinomainen kirja. Neal Stephensonin Snow Crash (1992) on aika perustavaa laatua oleva hakkeri-scifi-teos, joka laajentaa ohjelmoimisen ja ohjelmakoodin käsitteitä muinaiseen sumerilaiseen kulttuuriin asti. Se esittää hyvin mielenkiintoisen näkemyksen Baabelin kielten sekoittumisesta sekä erilaisten virusten (sähköisten, biologisten ja kultturaalisten) suhteesta ihmisen kehittymiseen.

Nämä antropologiset pohdinnat on upotettu toimintapitoiseen cyberpunk-tarinaan, jossa liikutaan välillä teknisesti kehittyneessä mutta poliittisesti degeneroituneessa oikeassa maailmassa, ja välillä kolmiulotteisessa Internetissä eli Metaversessä. World of Warcraftia ja muita vastaavia pelejä pelanneet saattavat kokea mielenkiintoisia mielleyhtymiä.

Tämän kirjan lukeminen kesti ainakin minulta kauan siksi, että kirjoittaja sortuu joskus hieman pitkäpiimäiseen tulevaisuuden ympäristön ja tapahtumien kuvailuun, joka ei välttämättä vaikuta kirjan pääjuoneen ja ydinpointteihin. Kannattaa silti olla kärsivällinen, käteen jää sellaisia ajatuksia, joita ei kuule mistään muualta.