Kenneth Falck's Blog

Symbian-alusta kuolee mahdottomuuteensa

Posted on 2006-02-07 by Kenneth Falck

Nokia jatkaa mokailuaan Symbian-alustan yhteensopivuuskysymysten kanssa. Jo aiemmin on ollut tuttua, että suurella vaivalla kehitetyt sovellukset lakkaavat toimimasta heti seuraavan sukupolven kännyköiden tullessa markkinoille. Vakavasti otettava sovelluskehitys edellyttää jokaisen uuden kännykkämallin hankkimista sekä sovellusten uudelleenkääntämistä ja testaamista niissä -- ikään kuin Windows-sovelluskehittäjän olisi testattava ohjelmistonsa jokaisessa Dellin ja HP:n julkaisemassa uudessa PC-mallissa.

Uutisen perusteella open source -kehitys on ymmärretty muutenkin aivan väärin: "Koska ilmaisten freeware- ja open source -ohjelmien kehittäjien ei voida odottaa maksavan sertifikaateista, ovat Symbian-yhteistyöyritykset kehittäneet näille oman julkaisutapansa. Freeware Route to Market tarkoittaa sitä, että kehittäjät saavat sertifikaatin ja allekirjoituksen ohjelmalle ilmaiseksi, jos se katsotaan laadukkaaksi ja täyttää yhtiöiden asettamat ehdot."

On vaikea nähdä syntyvän kovinkaan monipuolista open source -markkinaa, jos yksi kaupallinen taho saa päättää, mitä sovelluksia voi ylipäätään ajaa puhelimissa. Miksi kukaan vaivautuisi kehittämään sovelluksia, jos a) ei voi edes kehitystyön aikana ajaa niitä omassa puhelimessaan ja b) sovelluksen julkaisu on täysin riippuvainen kaupallisen tahon hyväksynnästä.