Kenneth Falck's Blog

Mobiili-tv:stä tuplateostomaksut?

Posted on 2006-02-03 by Kenneth Falck

Yleisradion hallintojohtaja kommentoi Teoston mobiili-tv-vaatimuksia oivasti: "Olen nyt useamman vuosikymmenen ollut näiden asioiden kanssa tekemisissä, mutta tämä on kyllä tyhmintä, mitä minä olen kuullut. Tekijänoikeusjärjestöt ovat ahneudessaan nyt astuneet tyhjän päälle."

Kysehän on Teoston, Kopioston ja Gramexin vaatimuksesta, jonka mukaan broadcasterien tulisi maksaa mobiili-tv-lähetyksistä teostomaksut kaksinkertaisina. En ole aivan varma mihin tämä näkemys perustuu, mutta ilmeisesti siellä ajatellaan mobiilitelevision katsojien seuraavan ohjelmia nojatuoleissaan samaan aikaan sekä kännykästä että olohuoneen televisiosta.

Tämä näkemys on jo ennestään tuttu radiopuolelta, jossa halutaan myöskin laskuttaa saman ohjelmasisällön lähettämisestä niin Internetissä kuin radioaalloillakin. Luonnollisesti radiokuuntelijatkin pitävät FM-radiotaan auki samalla kun kuuntelevat nettiradioita.

Itse asiassa kun selailee Gramexin sivuja, huomaa millaista hulluutta tekijänoikeusjärjestöjen valta nykyään on. Tilanne on karannut täysin käsistä.