Kenneth Falck's Blog

Merkistösotien paluu

Posted on 2006-01-01 by Kenneth Falck

blogimg/blog_83.png

Kuka muistaa vielä, kun 90-luvun alkupuolella tapeltiin siitä, käytetäänkö purkeissa IBM-, ISO- vai SF7-skandeja? Sama sota on nyt alkanut uudelleen IRC-kanavilla, kun joukko käyttäjiä on päättänyt siirtyä de-facto-aseman saavuttaneesta ISO-8859-1:stä UTF-8:aan eli siis käytännössä Unicode-merkistöön.

Itse kannatan muutosta. Unicode on nykyään melkeinpä jokaisen sovellusympäristön pohjana (Java, .NET, jne) ja sovellukset ja käyttöjärjestelmät tukevat sitä natiivisti. Varsinkin XML:n myötä UTF-8:sta on muodostunut muutenkin universaali merkistö, joka kattaa koko maailman tarpeet yhtäläisesti niin lännessä kuin idässä.

IRC on tässä mielessä ollut jälkijunassa pitkään, mikä johtuu pääasiassa mIRCin puutteista. Se ei tue kunnolla UTF-8:aa, vaikka onkin natiivi Windows-ohjelma. Suurin ongelma onkin oikeastaan siinä, että mIRC on suljettua koodia, joten kukaan muu ei voi asialle tehdä mitään. Kun tekijää itseään ei kiinnosta tai kyvyt eivät riitä, ollaan jumissa.

Juuri tällaisten tapausten vuoksi itsekin pidän open sourcea niin suuressa arvossa. Toivottavasti mIRC jää hiljalleen niin paljon jälkeen, että menettää markkinaosuutensa jollekin avoimemmalle IRC-clientille tulevaisuudessa.