← Back to front page

Posted on in Non-technology, Business

Viime aikoina on puhuttu paljon siitä, että perinteinen media uhoaa jättävänsä Netflixin jalkoihinsa Suomessa. "Suuri nettiyleisö" on ehdottomasti päinvastaista mieltä, eli odottaa perinteisten mediapalveluiden kuolevan nopeasti pois Netflixin valloittaessa Suomen markkinat.

Omasta mielestäni Netflixin mahdollisuuksia Suomessa on kuitenkin hypetetty aika naiivisti. Odotukset tuntuvat olevan sellaiset, että kaikki elokuvat ja tv-sarjat, joita esimerkiksi Pirate Bayn kautta löytää, olisivat heti saatavilla Netflixissä.

Todellisuudessa Netflix joutuu kuitenkin neuvottelemaan sisällön omistajien (eli niiden "Hollywood-studioiden") kanssa sisällön jakelusta Suomessa siinä missä meidän paikallinen mediammekin. Jos täällä saisi helposti edullisia diilejä maailmanhistorian kaikkien elokuvien ja tv-sarjojen jakelemiseen netissä, niin Suomessa olisi jo lukemattomia Spotifyn kaltaisia videopalveluita pystyssä. Mutta eipä vaan ole.

Siksipä ennustan, että Netflixin suomalaisesta versiosta tulee suuri pettymys niille, jotka odottavat löytävänsä sieltä kaikki haluamansa elokuvat ja sarjat. Se tulee mitä todennäköisimmin kärsimään ihan niistä samoista aluerajoitteista, julkaisuikkunoista ja preemiohinnoitteluista kuin kaikki muutkin vastaavat palvelut Euroopassa. Täällä on nähty vuosien mittaan jos jonkinlaista videoviihdepalvelua, mutta sisältö on poikkeuksetta ollut täyttä kuraa, koska oikeuksia ei ole saanut.

Toisaalta jos olen väärässä, niin minusta tulee ensimmäisten joukossa Netflixin tyytyväinen asiakas. Mutta silloin haluan myös tietää, millä taikakeinolla ne nettijakeluoikeudet saa käyttöönsä Suomessa, jotta voin perustaa paremman kilpailevan palvelun.

5 Comments
Tero Lehto 18.8.2012 21:35:13

En odottanut löytäväni "kaikkia elokuvia ja tv-sarjoja", koska en ehdi katsoa niin paljon elokuvia tai sarjoja, enkä ole käyttänyt Pirate Baytä. Näillä odotuksilla olen ollut aika tyytyväinen Viaplay-palveluun, jossa elokuvia voi katsella 10 eurolla kuukaudessa.

Valikoima näyttää olevan ajantasaisuudessa samaa tasoa kuin maksu-tv-kanavat, eli hyvin uusia leffoja on aika vähän. Joitakin poikkeuksiakin tosin on, tuoreeltaan muutamat vuoden 2012 ja 2011 elokuvat. Tuoreimmat näyttävät olevan ruotsalaisia ja muita pohjoismaisia elokuvia.

Vastoin kuin esmes aiemmin kokeilemani teknisesti heikot Headweb, SFAnytime tai Voddler, tässä Viaplayssä on ollut ainakin pari viikkoa teknisesti toimiva systeemi iPadillä ja Mac-kotikoneilla. Kyllä se Windows 7:lla toimi myös hyvin. Kuvanlaatu on minusta digi-tv-tssoa, ja osasta elokuvia on hd-versiokin. Ääni taitaa olla perusstereota.

Parasta tässä on tosiaan se, että elokuvia voi katsoa milloin huvittaa, vastoin kuin perinteisen maksu-tv:n rajatut katseluajat. Ainakin iPad-versiossa pitäisi onnistua myös tallennus offline-katselua varten, mutta sitä en ole vielä kokeillut.

Juha Autero 18.8.2012 22:14:20

Jos Hollywood-studioiden kanssa neuvottelu riittäisi, Netflix voisi olla vahvassa asemassa, koska se on niin iso peluri jenkeissä. Ongelma on, että nuo levitysoikeudet on myyty eurooppalaiselle tai pohjoismaiselle levitysfirmalle usein ennen kuin elokuva on edes valmistunut. Olisi kiinnostavaa tietää, onko esimerkiksi Rotkon puheet pelkkää uhittelua vai onko taustalla MTV3:n tai siihen kytkösissä olevan levitysyhtiön studioiden kanssa tekemät jakelusopimukset. Olisi ironista, jos esimerkiksi syksyllä pohjoismaihin tuleva HBO ei voisi tuosta syystä esittää joitain sarjojaan. Tosin luulisi niiden tarkistaneen nuo asiat suunnitelmiaan tehdessä. Ja ottaen huomioon, että HBO:n sarjoja Suomessa esittää sekä Canal+ että YLE, HBO nähtävästi ei ole myynyt yksinoikeuksia.

Mutta voi olla, että jossain vaiheessa riidellään oikeudessa kattaako joku levityssopimus nettilevityksen vai ei.

Tero Lehto 18.8.2012 22:45:25

Tuskinpa MTV pystyy laajasti elokuvien ja sarjojen levitystä estämään, koska noita on jo tuossa Viasatin palvelussakin. Siellä on mukana useimpien Hollywood-studioiden elokuvia ja sarjoja, poikkeuksena tosin juurikin HBO.

Tommi Elo 20.8.2012 07:54:09

Miksi tämä temppu ei onnistu liikkuvalla kuvalla, jos se onnistuis musiikilla (Spotify)?

Kenneth Falck 20.8.2012 11:56:21

Musiikkipuolella on aika erilainen oikeudenhaltijakenttä. Spotifystä on hävinnyt säännöllisesti musiikkilabeleita, kun neuvottelut ovat kariutuneet. Monet tunnetut artistit eivät ole siellä koskaan olleetkaan (esimerkiksi Beatles tai Pink Floyd). Tästä huolimatta valikoimaa ja isoja artistinimiä on siellä niin paljon, että Spotifyn käytöstä viitsii maksaa. Musiikkia on kuitenkin kaiken kaikkiaan niin paljon, ja myös vanhalla musiikilla on suuri arvo.

Liikkuvan kuvan kanssa taas käy helposti niin, että jos muutama iso elokuvastudio ja tv-sarjojen tuottaja jää valikoimasta pois, niin yhtäkkiä tuntuu, että palvelu on hyvin vajavainen eikä sieltä löydy koskaan niitä tunnettuja leffoja ja sarjoja, joista kaikki puhuu. Tämä vielä korostuu, jos palvelussa on saatavilla vain vanhempaa materiaalia, koska tv-jakelun ja DVD-myynnin tuotot kalutaan ensin loppuun.

Comments are closed.