← Back to front page

Posted on in Technology

Kokeiltuani hetken Windows 7 RC:tä Eee PC 901:ssä kyllästyin siihen. Office 2007:n asentaminen ei onnistunut, koska se tahtoo väkisin asentaa C-asemalle monta sataa megaa tauhkaa. Myöskään Visual Studio 2008 ei asentunut, koska se on puolestaan välttämätöntä laittaa C:lle yli gigatavu tavaraa, vaikka disabloisi kaikki ominaisuudet ja määrittelisi asennuksen D:lle.

Nyt kun Ubuntusta on uusi netbook-optimoitu 9.04-versio, päätin kokeilla sitä. En tosin ihan perusasennusta, vaan otin Eeebuntu Netbook Remix 3.01:n, joka on optimoitu Asus Eee-PC:ille. Asennus sujui näppärästi suoraan usb-tikulta. Eeebuntu ei tarjoa valmiita .img-tiedostoja tikulle poltettavaksi, mutta iso-image on helppo polttaa Unetbootinilla. Tämä onnistui jopa Macilla VirtualBoxissa pyörivästä XP:stä, kun mounttasi vain USB-tikun virtuaalikoneeseen.

Pari tehostusvinkkiä Jartzalta Eeebuntuun:


  • /tmp, /var/tmp, /var/log ja /var/log/apt kannattaa mountata tmpfs:ksi, jotteivät turhat väliaikaistiedostot kuluta SSD:tä.

  • Levyn kirjoitusvälimuistin tyhjentämisen voi säätää harvemmaksi komennolla echo 1500 > /proc/sys/vm/dirty_writeback_centisecs (oletus on 500).

  • Ralinkin WLAN-ajuri on buginen eikä toimi kunnolla, jos WLAN-tukiasemassa on auto WPA/WPA2-moodi päällä. Tämän voi korjata asettamalla tukiaseman kiinteästi WPA2-moodiin tai käyttämällä vanhaa 1.7.1.1-ajuria.

Omia havaintoja:


  • Eeebuntun oletusteema (eb3) on ruma. Se kannattaa vaihtaa Ubuntun oletukseen eli Clearlooksiin.

  • Wekkula toimii Ubuntun sisäänrakennetulla hso-moduulilla, mutta ei Network Managerilla. Sen sijaan asensin ozerocdoffin, hsolinkcontrolin ja HSOconnectin. Lisäksi Firefoxista piti tuttuun tapaan disabloida about:configin kautta networkmanager.

Katsotaan tuleeko tätä Eeeubuntua nyt käytettyä enemmän sitten.

8 Comments
Symbiatch 12.7.2009 17:38:51

Tuota, mistä lähtien /var/log on ollut väliaikaistiedostoja varten?

Ja jos sinulla ei ole järjestelmälle tarpeeksi levyä, eipä siihen Linuxiinkaan asennu halutut softat. Joten...?

kennu 12.7.2009 17:52:49

Linux kirjoittelee paljon logia /var/logiin, mikä kuluttaa SSD-levyä turhaan, kun netbook-käytössä niitä logeja tuskin haluaa kuitenkaan lueskella enää seuraavan buutin jälkeen. Siksi on parempi kirjoittaa ne RAM-muistiin.

Ossi 12.7.2009 23:54:25

On muuten sanottava, että tuossa Eeessä on ihan järjettömän pieni kiintolevy. Eihän siihen mahdu edes tiedostoja! Esimerkiksi mukaan otettavia leffoja.

Timo 4.8.2009 21:13:43

Suunnittelen omaan asus eee pc 901(linux) koneeseen win7 asennusta. Löydän kyllä paljon win 7:n asennusohjeita, mutta missään ei kerrota miten pääsen helpoimmalla tavalla takaisin tähän alkuperäiseen Linux versioon asennuksen jälkeen. Tietysti Win 7:n poistan viimeistään, kun sen betan toiminta loppuu.

Kiitoksia avusta!

kennu 4.8.2009 21:16:45

Laitteen mukana tuli varmaan se palautus-CD, jolla saa alkuperäisen käyttiksen takaisin systeemiin.

Timo 4.8.2009 21:22:32

En kyllä muista nähneeni levyä, kun siinä ei ole optista asemaakaan, täytyy tarkistaa. Saako tuosta järjestelmästä varmuuskopion tehtyä?

kennu 4.8.2009 21:25:22

En osaa sen tarkemmin neuvoa, itselläni tuli paketissa mukana palautus-CD ja käytin ulkoista USB-CD-asemaa. En ole tosin enää kaivannutkaan sitä alkuperäistä Xandros-Linuxia, käytän paljon mieluummin Ubuntua.

Timo 4.8.2009 21:27:09

Kyllä se levy sitten varmasta multakin löytyy.

Comments are closed.